Metsähiirihavaintoja kerätään!

Luonnonvarakeskuksen metsäeläintieteen emeritusprofessori Heikki Henttonen kerää havaintoja piennisäkkäistä.

Havainto on yhtä kuin valokuva elävästä tai kuolleesta pien–nisäkkäästä. Suurimman kiinnostuksen kohteena on nyt metsähiiri.

Heikki Henttonen

Jos loukkuusi jää pitkähäntäinen isokorvainen metsähiiri, lähetä siitä kännykkävalokuva sähköpostiosoitteeseen: ext.heikki.henttonen@luke.fi

Yksikin kuva metsähiirestä riittää, jos kuvassa eläin on kuvattu selkä–puolelta niin että koko ruumis päästä hännän päähän näkyy. Useammankin kuvan voi lähettää. Silloin toinen kuva kannattaa ottaa vatsan puolelta.

Henttosen mukaan metsähiiren nykylevinneisyyttä ei tunneta riittävän hyvin. Erityisesti kaivataan havaintoja levinneisyyden pohjoisrajalta, Jyväskylä-Vaasa-linjan pohjoispuolelta.

Myös päästäisistä ja metsämyyristä saa lähettää kuvia. Jos kyseessä on päästäinen, kuvassa olisi hyvä olla mittanauha tai esim. tulitikku mittasuhteiden arviointia varten. Näiden nisäkkäiden kohdalla olisi hyvä olla kuvat sekä hännän ylä- ja alapuolelta.

Muista mainita pyyntipaikka ja päiväys!

Ansaksi soveltuu Hiiriloukku littlenipper

Metsähiiri
isot korvat ja ruumista pidempi häntä

Tuntomerkit: Metsähiirellä on isot hörökorvat, pitkähkö kuono ja ruumista pidempi häntä. Metsähiirellä ei ole tummaa raitaa selässä.

Nisäkäsatlaksen lisäksi tietoa metsähiiren levinneisyydestä kaivataan Suomen Akatemian Ilmastonmuutos ja terveys -tutkimusohjelman osiossa, jossa tutkitaan vektorivälitteisiä tauteja ja ilmastonmuutosta. Borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus ovat esimerkkejä vektorivälitteisistä vertaimevien niveljalkaisten eli puutiaisten levittämistä tartuntataudeista.

Koska metsähiiri on punkkitoukkien paras isäntä, on syytä selvittää ilmastonmuutosohjelmaan lajin pohjoisraja.

Heikki Henttonen

Metsähiiri on hyvä isäntä punkkitoukille siksi, että se ei tule vastustuskykyiseksi toukille toisin kuin metsämyyrä. Metsämyyrä on runsaslukuisin pikkunisäkäs ja sinänsä hyvä isäntä puutiaistoukille mutta tulee iän myötä vastustuskykyiseksi toukille.

Oletus on, että ilmaston muuttumisen vuoksi metsähiiri leviää pohjoisemmaksi ja runsastuu nykyisellä levinneisyysalueellaan.

Heikki Henttonen