Laadukkaat sähköansat rotille ja hiirille

Käyttäjät ovat löytäneet sähköisten ansojen tehokkuuden, helppouden sekä hygieenisyyden ja ovat nyt valmiita maksamaan korkeammasta laadusta.

Jyrsijä talossa – haitat

Rotat ja hiiret herättävät tunteita: joillakin jopa hysteeristä pelkoa, toisilla laimeampaa inhoa. Todellisuudessa näiden jyrsijöiden aiheuttamat haitat ovat merkittäviä. Ne kantavat tauteja ja saavat aikaan vahinkoa rakenteille ja sähkölaitteille (kaapeleille ja koteloille). Eristeistä paljaaksi purtu sähköjohto voi aiheuttaa tulipalon ja pesukoneen poikkipurtu poistoletku vesivahingon. Rotat voivat levittää erilaisia tauteja kuten salmonellaa ja E. coli -bakteeria. Hiirien ja rottien elimistössä nämä eivät aiheuta harmia, mutta muuttuessaan ulosteeksi ne voivat sairastuttaa kotieläimiä. Jyrsijät toimivat isäntinä myös puutiaisille, jotka voivat kantaa muun muassa borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta aikaansaavia taudinaiheuttajia.

Metsähiiri
Metsähiiri isot korvat ja ruumista pidempi häntä

Vaikka jätöksiä ei olisikaan näkyvissä, jyrsijöiden mukana tulee kirppuja ja muita loisia. Kirpujen purema esim. sängyssä aiheuttaa moninaisia oireita. Nämä asiat tulevat mieleen kun kritisoidaan puolustuskyvyttömän hiiren loukuttamista kodista.

Mikä on sähköansa?

Sähköansa on laatikko missä on syöttilautanen houkuttimena. Kun jyrsijä astelee laatikon takaosaan syötin houkuttelemana, sen etujalat ovat toisella sähköäjohtavalla alustalla ja takajalat toisella. Näiden metallilevyjen kautta kulkee tuhansien volttien korkeajännite jyrsijän ruumiin läpi. Korkea–jännite tappaa jyrsijän nopeasti. Mitä laadukkaampi ansa sitä tehokkaampi korkeajännite.

Dart Vader rotta-ansa avattuna
Metalliset levyt etu- ja takajaloille

Parhaiten suunnitelluissa sähköansoissa on hiirelle tai rotalle mitoitettu tunneli. Mitoitus ehkäisee uteliaita lemmikkieläimiä ja lapsia pääsemästä koskettamaan korkeajännitteisiin osia. Useimmat ansat toimivat paristoilla joiden lataus riittää 10-100 korkeäjänniteiskuun.

Nykyaikaiset sähköansat menevät automaattisesti tyhjäkäyntitilaan kun ne avataan. Tällä tavalla käyttäjä on suojassa sähköiskuilta kun ansaa tyhjätään, puhdistetaan ja asennetaan uusi syötti. Nämä ominaisuudet tekevät sähköansoista tehokkaita ja siistejä taistelussa kotiin tunkeutuvia jyrsijöitä vastaan.

Vinkkejä parhaan syötin löytämiseksi

Hiiret ja rotat ovat aikojen saatossa oppineet varomaan kaikkea uutta – niin ruokaa kuin tavaroitakin. Kun asetat uuden sähköansan paikkaa missä on jyrsijöitä, saattaa käydä niin, että ansa kierretään uutuuden pelossa. Hiiri ja rotta ovat joukkuepelaajia jotka tarkkailevat toisiaan taukoamatta. Jos he näkevät, että ruokaa etsivä lajitoveri menee ansan sisälle, eikä tule sieltä ulos, ne alkavat varomaan tätä esinettä.

Darth Vader toimii
Asennuspaikka seinän viereen

Maksimoidaksesi sähköansan pyydytysteho, voit aloittaa ’totuttamalla’. Vie ansa paikkaan jossa on jyrsijöiden jätöksiä, mutta jätä ansa ilman syöttiä ja sähköä/paristoja! Anna hiirten ja rottien tutustua siihen muutama päivä, näin ne toteavat uuden esineen vaarattomaksi. Aloita ansan käyttö vasta totuttelun jälkeen.

Huomoi myös, että hiiret ja rotat ovat tarkkoja eväistään. Älä koskaan laita pilaantunutta tai helposti pilaantuvaa syöttiä. Sen haju karkottaa jyrsijät ja tavoitteesi jää toteutumatta. Kokeile myös vaihtaa syöttiä, jos et ensimmäisenä päivänä ole saanut ansaan mitään. Hyviä vaihtoehtoja ovat juusto, maapähkinävoi, siemenet ja muu kuivaruoka.

Sähköansan edut

Myrkkyjen käytössä on aina vaara, että lemmikit tai lapset pääsevät siihen käsiksi. Parhaitenkin kätketyt myrkkypalat saattavat löytyä piiloistaan, kun utelias kissa tai koira tutkii kaikki kolot. Seuraukset saattavat olla kohtalokkaita. Myrkkyä syöneet jyrsijät saattavat myös joutua kotieläinten saaliiksi ja näin sairastuttaa kissan tai koiran tappavasti.

Merkittävin etu sähköansoissa on niiden tehokkuus. Pääset eroon isostakin populaatiosta, eikä sinun tarvitse viljellä vaarallisia myrkkypaloja pitkin puutarhaasi ja rakennuksia. Myrkkyyn kuolevat jyrsijät saattavat ajautua seinien sisään tai lattian alle jossa ne alkavat mädäntyä ja haista. Hajusta ei pääse eroon muuten kuin purkamalla rakenteita ja käsin poistamalla haisevat raadot.

Sähköansojen tehokkuutta voidaan pitää inhimillisimpänä keinona tappaa ei toivotut hiiret ja rotat kodissasi. Myrkyt tappavat hitaasti sekä kivuliaasti ja killeröt saattavat jättää jyrsijän kitumaan, joudut itse tekemään lopun sen tuskasta. Sähköansa tappaa rotankin sekunneissa, tuhansien volttien korkeajännitteellä.

Kuolleen hiiren poisto
Hygieeninen käyttää

Lisäksi sähköansojen etu on, että niiden käyttö on helppoa ja hygieenistä. Sinun ei tarvitse koskea raatoihin, ansa avautuu helposti ja voit tyhjätä sen suoraan jäteastiaan (tai muovipussi). Muista kuitenkin puhdistaa ansa eläimen ulosteista ja eritteistä (kostea paperi toimii hyvin). Jyrsijät välttävät kuolleen lajitoverin hajua.

Sähköansat ovat pitkäikäisiä. Paristoilla toimivienkin lataus riittää 10-100 sähköiskuun. Tämä on mahdollista siksi että ansa purkaa korkeajännitelatauksensa vain kun jyrsijä on sen sisällä.

Lopuksi voi todeta että rotille suunniteltuun sähköansaan ajatunut hiirikin pääsee hengestään. Näin ei aina tapahdu, kun hiiri käy maistelemassa rottakilleröön aseteltua syöttiä.

TIIVISTELMÄ

Edellä tuli nostettua esiin fakta että sähköansa on inhimillisin tapa rajoittaa jyrsijöiden populaatio kodissasi. Tutustu sivuiltamme löytyviin sähköansoihin: