You are currently viewing Kompostori jäässä!! Ratkaisu on Sulana® kompostorilämmitin

Kompostori jäässä!! Ratkaisu on Sulana® kompostorilämmitin

Kompostointi on tullut jäädäkseen, mutta jäätynyt kompostori ei! Sulana® – kompostorin lämmitin auttaa !

Uusi jätelaki on tuonut kompostoinnin lähemmäksi meitä. Periaate on helppo ja jatkuvatoimisia kompostoreitakin on valittavana eri mallisia ja kokoisia.

Jatkuvatoimiset kompostorit
Kompostorilämmitin auttaa pitämään biomassan sulana läpi talven

Yksi yhteinen ominaisuus näillä kuitenkin on: syksyn ja talven tullen jatkuvatoimisen kompostin bakteeritoiminta hiipuu, hiljenee ja lopulta loppuu kokonaan – komposti on jäässä!

Kompostointi on hyvä tapa kierrättää biojäte takaisin luonnon kiertoon multana. Tässä artikkelissa ei käydä kompostoinnin niksejä, ne on hienosti kerätty mm. Biolan kompostointioppaaseen (linkki avautuu tästä). Tässä keskitytään pitämään komposti Sulana -kompostorilämmittimellä.

Komposti vaatii toimiakseen suhteellisen korkean lämpötilan 40..80˚ C. Matalassakin alle 50 asteen lämpötilassa materiaalit kompostoituu ja multaa syntyy, mutta kaikki biomassa ei pala riittävän tehokkaasti.

Rikkakasvit, kasvitaudit ja tuholaiset säilyvät matalalämpöisessä kompostorissa. Kun kompostimultaa otetaan käyttöön, kukkapurkeille ja levitetään puutarhaan, heikosti kompostoituneet siemenet saavat hyvän kasvustartin voimakkaassa kompostimullassa.
Syys- ja talvikuukausina korkeita yli 60˚ C lämpötiloja saavutetaan vain kompostorin keskiosissa, reunoilla lämpötilat jäävät mataliksi. Näin vaikka komposti olisi uretaanieristetty. Mikäli rikkakasveja ja kasvitautien tai tuholaisten vaivaamia hedelmiä, juureksia ja kasveja laitetaan kompostiin, tulee käyttäjän ymmärtää tämä perusasia: kaikki siemenet yms. eivät kompostoidu.

ansat.fi sivuilla on kahden mallisia Sulana® kompostorin lämmittimiä: 1. Kompostorin putkilämmittimet ja 2. Kompostorin spiraalilämmitin.

Sulana SS 140W Biolan lämpökompostorissa
Ylläpidä kompostorin toiminta Sulana lisälämmittimellä.

Sulana® -kompostorilämmittimet ovat erittäin energiataloudellisia. Isoin teho on 180 Wattia ja sekin teho on käytössä vain, kun kompostin lämpötila on alle 40˚C. Kompostorilämmitin lämmittää biomassaa kunnes sen lämpötila saavuttaa 50°C. Tämän jälkeen termostaatti katkaisee lämmitystehon ja sähkön kulutus on nolla. Uudelleen kompostorilämmitin herää vain, kun lämpötila alkaa lähestyä 35°C. Kun bakteerikanta toimii se pitää itse lämpötilan korkeana. Tehoa tarvitaan vain kylmään aikaan! (Edellyttäen että uutta biomassaa tuodaan säännöllisesti lisää).

Jatka eristämättömän kompostorisi toiminta-aikaa pidemmälle syksyyn käyttämällä Sulana®-kompostorilämmitintä. Talvikuukausina kompostorin lämmitin auttaa pitämään jatkuvatoimisen kompostorin toiminnassa. Jatkuvatoiminen kompostori toimii läpi talven polttaen biomassaa ja jätettä kertyy vähemmän.

Kompostin Sulana® Putkilämmitin on nimensä mukaan joko 60 tai 90 cm pitkä putki jonka sisässä on kvartsikiteiden keskellä lämpöelementti.

Kompostorin Spiraalilämmitin on spiraalimuodossa oleva 2 metrin 180 W tai 4 metrin 360 W lämmityselementti

Sulana® -kompostorilämmitin toimii 230 VAC verkkovirralla. Suojamaadoitettu rakenne on turvallinen käyttää. Suosittelemme käytettäväksi vikavirtasuojaa, lisätietoja tästä.

Energialaskelma: Esimerkiksi 180 W spiraalilämmitin kuluttaa sähköä vain 10-15 euroa talvessa (0,24 euroa/kWh). Tässä vuoden 2023 laskelmassa Jyväskylässä: Komposti 220 litraa, lämpöeristetty ja biomassaa täydennetään 1-2 kertaa viikossa.

Kompostiheräte jäätyneeseen kompostiin

Talousjätekompostorin jäätyessä kompostin toimintaa uudelleen käynnistettäessä voidaan starttia tehostaa lämmittimen lisäksi kompostiherätteellä. Kompostiherätteen käytöstä on apua erityisesti talviaikaan ja uutta kompostia perustettaessa. Välttämätöntä kompostiherätteen käyttö talousjätekompostissa ei ole, mutta talvella jäätyneen kompostin herättämisessä siitä on iso apu. Tästä linkki kompostiherätteeseen.

Kompostorin sijoitus

Usein kompostori sijoitetaan pihassa paikkaan ”pois silmistä”. Useimmiten tämä tarkoittaa pihan perälle tai ulkorakennuksen taakse. Kompostorilla tulee käytyä kuitenkin viikoittain, siksi paikan tulisi olla helppokulkuinen. Kompostin nesteet tulee muistaa sijoitusta miettiessä. Hyvä olisi sijoittaa kompostori 10-20 cm maanpintaa korkeammalle laatalle tai levylle. Näin nesteet saisi hallitusti valutettua alaspäin sopivaan astiaan ja tyhjäys onnistuisi helpommin. Talvella lumi aiheuttaa omat haasteensa ja pieni katos olisi hyvä. Kompostorin toimivuuden kannalta olisi parempi sijoittaa se paikkaan mikä on ’puoli’ aurinkoinen. Varsinkin keväällä aurinko lämmittää ja saisi kompostin luonnollisesti sulamaan ja toiminta alkaisi aikaisemmin. Kesän kuuman auringon voisi suojata levyllä tai pahvilla. Niitä päiviä ei Suomen kesässä ole kuitenkaan liian monta 😉