Komposti jäässä!!

Komposti jäässä!!

Kompostointi on tullut jäädäkseen, mutta jäätynyt komposti ei! Ansat.fi – kompostilämmitin auttaa !

Uusi jätelaki on tuonut kompostoinnin lähemmäksi meitä. Periaate on helppo ja jatkuvatoimisia kompostoreitakin on valittavana eri mallisia ja kokoisia.

Jatkuvatoimiset kompostorit
Kompostorilämmitin auttaa pitämään biomassan sulana läpi talven

Yksi yhteinen ominaisuus näillä kuitenkin on: syksyn ja talven tullen jatkuvatoimisen kompostin bakteeritoiminta hiipuu, hiljenee ja lopulta loppuu kokonaan – komposti on jäässä!

Kompostointi on hyvä tapa kierrättää biojäte takaisin luonnon kiertoon multana. Tässä artikkelissa ei käydä kompostoinnin niksejä, ne on hienosti kerätty mm. Biolan kompostointioppaaseen (linkki avautuu tästä). Tässä keskitytään pitämään komposti sulana ansat.fi -kompostilämmittimellä.

Komposti vaatii toimiakseen suhteellisen korkean lämpötilan 40..80 C. Matalassakin alle 50 asteen lämpötilassa materiaalit kompostoituu ja multaa syntyy, mutta kaikki biomassa ei pala riittävän tehokkaasti.

Rikkakasvit, kasvitaudit ja tuholaiset säilyvät matalalämpöisessä kompostissa. Kun kompostimultaa otetaan käyttöön, kukkapurkeille ja levitetään puutarhaan, heikosti kompostoituneet siemenet saavat hyvän kasvustartin voimakkaassa kompostimullassa.
Syys- ja talvikuukausina korkeita yli 60 asteen lämpötiloja saavutetaan vain kompostin keskiosissa, reunoilla lämpötilat jäävät mataliksi. Näin vaikka komposti olisi uretaanieristetty. Mikäli rikkakasveja ja kasvitautien tai tuholaisten vaivaamia hedelmiä, juureksia ja kasveja laitetaan kompostiin, tulee käyttäjän ymmärtää tämä perusasia: kaikki siemenet yms. eivät kompostoidu.

ansat.fi sivuilla on kahden mallisia kompostin lämmittimiä: 
1. Kompostin putkilämmitin ja 
2. Kompostin spiraalilämmitin.

Kompostilämmittimemme ovat erittäin energiataloudellisia. Isoin teho on 360 Wattia ja sekin teho on käytössä vain, kun kompostin lämpötila on alle 40 astetta. Kompostilämmitin lämmittää biomassaa kunnes sen lämpötila saavuttaa 50 astetta. Tämän jälkeen termostaatti katkaisee lämmitystehon, kulutus on nolla. Uudelleen kompostilämmitin herää vain, kun lämpötila alkaa lähestyä 35 astetta. Kun bakteerikanta toimii se pitää itse lämpötilan korkeana. Tehoa tarvitaan vain kylmään aikaan! (Edellyttäen että uutta biomassaa tuodaan säännöllisesti lisää).

Jatka eristämättömän kompostisi toiminta-aikaa pidemmälle syksyyn käyttämällä kompostilämmitintä. Talvikuukausina kompostin lämmitin auttaa pitämään jatkuvatoimisen kompostin toiminnassa. Jatkuvatoiminen komposti toimii läpi talven polttaen biomassaa ja jätettä kertyy vähemmän.

Kompostin Putkilämmitin on nimensä mukaan joko 50 tai 70 cm pitkä putki jonka sisässä on kvartsikiteiden keskellä lämpöelementti.

Kompostin Spiraalilämmitin on spiraalimuodossa oleva 2 metrin 180 W tai 4 metrin 360 W lämmityselementti

Ansat -kompostilämmitin toimii 230 VAC verkkovirralla. Suojamaadoitettu rakenne on turvallinen käyttää.

Energialaskelma: Esimerkiksi 180 W spriaalilämmitin kuluttaa sähköä vain 10-15 euroa talvessa (0,24 euroa/kWh). Tässä vuoden 2022 laskelmassa Jyväskylässä: Komposti 210 litraa, lämpöeristetty ja biomassaa täydennetään 2 kertaa viikossa.

Kompostiheräte jäätyneeseen kompostiin

Talousjätekompostorin jäätyessä kompostin toimintaa uudelleen käynnistettäessä voidaan starttia tehostaa kompostiherätteellä. Kompostiherätteen käytöstä on apua erityisesti talviaikaan ja uutta kompostia perustettaessa. Välttämätöntä kompostiherätteen käyttö talousjätekompostissa ei ole, mutta talvella jäätyneen kompostin herättämisessä siitä on iso apu.

Kompostin sijoitus

Usein komposti sijoitetaan pihassa paikkaan ’pois silmistä’. Useimmiten tämä tarkoittaa pihan perälle tai ulkorakennuksen taakse. Kompostin toimivuuden kannalta olisi kuitenkin parempi sijoittaa se paikkaan mikä on aurinkoinen. Varsinkin keväällä aurinko lämmittää ja saisi kompostin luonnollisesti sulamaan ja toiminta alkaisi aikaisemmin. Kesän kuuman auringon voisi suojata levyllä tai pahvilla. Niitä päiviä ei Suomen kesässä ole kuitenkaan liian monta 😉