Varislintujen pyytäminen

Varis, harakka ja naakka eivät ole riistalintuja vaan ne on luokiteltu rauhoittamattomiksi linnuiksi (metsästyslaki). Muita rauhoittamattomia lintuja ovat harmaalokki ja merilokki, kesykyyhky (pulu) ja räkättirastas. Nämä eivät ole riistalintuja joten niiden pyydystäminen ei ole metsästystä. Nämäkin linnut ovat kuitenkin pesimäaikana rauhoitettuja. Rauhoitusaika on maalis-huhtikuulta heinäkuun loppuun saakka.

Häiritsevästi käyttäytyvien yksilöiden pyydystämiseen voi kuitenkin kysyä lupaa riistakeskukselta.

Perusteluja poikkeuslupapyynnille on erilaisia. Riistakeskus miettii tapaukset yksittäin. Esimerkkejä ovat päiväkotien ja leikkipaikkojen hygieniahaitat, eläintaudit eri ympäristöissä (harrastekanalat), maataloudelle aiheutuvat vahingot ja marjanviljelyn turvaaminen.

www.ansat.fi verkkokaupassa myytävä Larsen -ansa on suunniteltu harakoille, variksille, naakoille ja kesykyyhkyille. Se on riittävän isokokoinen 76 x 76 cm, korkeus 46 cm, että lintu ei satuta itseään.

Ansa varislinnuille
Tämä ansa soveltuu myös kesykyyhkyille eli puluille

Ansa laukeaa kun lintu istuu puiselle orrelle. Ansan katossa oleva jousivoimainen ovi sulkeutuu.

Syöttinä voidaan käyttää esimerkiksi leivänpaloja, simeniä tai pähköitä.  Voit myös askarrella keinopesän ansan sisälle ja asettaa siihen 2-3 kananmunaa. Kiiltävät pinnat herätävät varislintujen huomion. Kun olet saanut ensimmäisen linnun ansaan, voit käyttää sitä houkuttelemaan seuraavaa.

Saatuasi linnun ansaan, huolehdi sen lopettamisesta asianmukaisesti, ilman kärsimystä. Käytä aina suojahanskoja käsitellessäsi lintuja.

Ansa tulee käydä tarkistamssa päivittäin. Jos käytetään elävää syöttiä (harakka/varis) on huolehdittava, että sille on tarjolla vettä ja soveltuvaa ruokaa. Ansassa on katto sateensuojaksi.

Vesi- ja ruoka-astiaksi soveltuu juomapullosta tehty, nippusiteillä nurkkaan kiinnitetty kuppi.