UV-valo on hyvä työkalu kun halutaan tutkia, etsiä ja katsoa asioita joita ei paljain silmin näe. Tässä artikkelissa on UV-valoon ja aallonpituuteen liittyviä termejä ja valintakriteereitä oikeanlaisen valaisimen löytämiseksi.
Mitä UV-valo oikeasti tarkoittaa?
Valon aallonpituus on tärkeä ymmärtää. UV-valolla tarkoitetaan valon spektrin aallonpituutta välillä 200-400 nm (nanometri on 0,000 000 001 m).
Alla on kuvattu aallonpituudet eri UV valoille UV-A, UV-B ja UV-C. Vasemmalla on röntgensäteily jonka aallonpituus on lyhyin.
Auringonvalon UV-säteet
UV-A:lla on lyhyin aallonpituus erityyppisistä UV-säteistä, 315-400 nm. Maapallon saavuttavasta auringon UV-valosta 95 % on UV-A-säteilyä. UV-A on eniten vaikuttamassa meidän ihomme tummenemiseen auringossa. Pitkäaikainen altistuminen UV-A-valolle vaurioittaa meidän DNA:ta ja siksi se vaikuttaa ihosyöpien syntymiseen.
UV-B:n aallonpituus on toiseksi pisin erityyppisistä UV-säteistä. Vain 5 % auringon UV-valosta on UV-B-säteilyä, sillä otsonikerros estää suurimmalta osalta sen pääsyn Maan ilmakehään. UV-C on auringon valon kaikkein vahingoittavinta aallonpituudeltaan ja sen aallonpituus on myös lyhin. Otsonikerros estää lähes kaiken UVC-valon pääsyn Maan ilmakehään.
Keinotekoinen UV-A-valo
UV-taskulamppu valaisee ultraviolettista säteilyä eli UV-A valoenergiaa jota ihmissilmä ei havaitse. Monilla eläimillä on todettu olevan valoherkyyttä myös UV-A-säteilylle, tämä ominaisuus parantaa niiden pimeänäköä.
Kun UV-A-säteily valaisee tiettyjä kohteita ne ’fluorisoituvat’ ja alkavat hohtaa ihmiselle näkyvää valoa. Tällaisia ovat painovärit, maalit, kivet ja mineraalit, eläinten ja ihmisten eritteet. Nämä kohteet ovat ihmisen havaittavissa kun UV-valo fluorisoi ne.
Millaisen UV-taskulampun valitsen?
UV-valon käytölle on erilaisia sovelluksia. UV-taskulamppu on helposti mukana kulkeva ja edullinen. Näiden kannettavien lamppujen teho ei kuitenkaan ole riittävä esim. veden desinfiointiin (254 nm), ihon allergiaoireiden tai psoriasiksen hoitoon. Laitteissa on kuitenkin riittävästi valotehoa ympäristömme tutkimiseen.
Käyttökohteita UV-taskulampulle:
- Mineraalien ja kivien tutkiminen
- Setelien ja henkilöllisyystodistusten tarkistaminen
- Rakenteiden murtumat
- Ilmastointilaitteiden kylmäainevuodot
- Ihmisten ja eläinten eritteet
- Pintojen hygieniatarkastukset
- Hiirien ja rottien kulkureittien etsiminen virtsakiteitä seuraamalla
- Geokätköilyn UV-väreillä maalattujen vihjeiden paikantaminen pimeässä
Lampun valinnassa on oleellista ymmärtää mitä haluaa nähdä. UV-valon eri aallonpituuden tuovat näkyviin eri asioita. Kohteen fluoresoiminen näkyväksi vaatii tietynlaisen valon. Optimi valo vaihtelee ympäristön valoisuuden ja kohteen mukaan. Voimakkaimman fluoresoinnin aikaan saa 365 nm UV-valo.
Valon aallonpituuden ollessa yli 400 nm ei enää ole kysymys UV-valosta. Tällöin valaisin säteilee violettia valoa joka ei ole UV-A valospektrissä.
Valitse taskulamppu jonka UV-aallonpituus on 365 nm.
Onko UV-valo vaarallista
Auringosta tuleva valosäteily on noin 32 Wattia neliömetrille. Taskulampun valoteho on keskimäärin noin 1 watti. Tämän tehoinen valo ei ole vaarallista. Älä kuitenkaan anna valaisinta lapsille eikä henkilöille joilla on rajoitteita ymmärtää käytännön asioita.