Tulli ja Turvatekniikan keskus muistuttavat:

Käytä hyttysten torjunnassa vain hyväksyttyjä karkotteita ja myrkkyjä

9.7.2021 9.31 
Tiedote

Markkinoilta löytyy paljon erilaisia keinoja taistella hyttysiä vastaan. Tulli ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) yhdessä muistuttavat, että hyttysten torjunnassa tulisi käyttää vain hyväksyttyjä valmisteita ja noudattaa käyttöohjeita. Tullin tarkastuksissa otetaan haltuun kiellettyjä hyönteiskarkotteita ja -myrkkyjä joka kesä.

Hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita. Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia biosidivalmisteita, jotka Tukes on hyväksynyt.

Ulkomailta ostettujen valmisteiden käyttö Suomessa on lainvastaista, ellei valmiste ole Tukesin hyväksymä. Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Varmista tilatessasi, että myyntipakkauksesta löytyy lupanumeron lisäksi valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi. Käytännössä on harvinaista, että nämä tiedot löytyvät ulkomailta tilattavista hyttysmyrkyistä tai -karkotteista.

Aitojäärä
Aitojäärä Siperian pahkakuusen rungolla

Tullin tehtävänä on valvoa, ettei hyväksymättömiä biosidivalmisteita tuoda Suomeen. Tämä tarkoittaa sekä EU:n ulkopuolelta että toisista EU-maista tuotavien biosidivalmisteiden valvontaa. Tänä kesänä Tullin tarkastuksissa on jälleen otettu haltuun runsaasti torjuntalaitteisiin tarkoitettuja hyönteismyrkkyjä ja torjunta-ainetyynyjä, joiden käyttö on Suomessa kiellettyä. Alkukesän aikana Tulli on ottanut haltuun noin 4000 postilähetysten ja lentorahdin mukana saapunutta torjunta-ainetyynyä. Lähetyksiä tulee lisää päivittäin.

Tulli pidättää ulkomailta tilatut luvattomat valmisteet, ja ne hävitetään kuulemisprosessin jälkeen. Tämä koskee myös yksityiskäyttöön tilattuja valmisteita.

Selvitä hyväksytyt tuotteet, ennen kuin tilaat ulkomailta.

Lisätietoja hyttysmyrkyistä ja -karkotteista: 

Hyönteismyrkyt ja karkotteet
Muista, että hyttysmyrkyt ovat vaarallisia pölyttäjille – käytä vain Tukesin hyväksymiä valmisteita

www.ansat.fi myy vain kestäviä ja myrkyttömiä ratkaisuja.

Mikä on Biosidi? Biosidi on kemikaali josta voidaan sanoa että se tappaa jotakin elävää. Pesuaine on biosidi koska se tappaa bakteereja. Hyttysmyrkky on on biosidi silloin kun se tappaa lentäviä hyönteisiä. Turvatekniikan keskus on viranomainen joka valvoo Suomessa myytäviä biosidi-valmisteita meidän kaikkien ja Suomen luonnon turvallisuuden tähden!