Oravat – seuranta ja häätö

Oravat näyttävät harmittomilta. Toisaalta ne voivat olla todella ärsyttäviä ja tehdä vahinkoa esimerkiksi ullakolla. Tai talvipesää tehdessään ne keräävät kaiken pehmeän mitä irti saavat. Terassikalusteiden pehmusteet, veneen toppaukset, talon eristevillat, kaikki käy.

Lapset nauttivat katsella oravien vauhdikasta menoa oksilla, ruokailua lintulaudalla, uskomattomia hyppyjä puusta toiseen. Aikuisetkin nauttivat tämän touhukkaan luontokappaleen leikkisästä menosta. Jotkut näkevät oravassa puussa kiipeilevän rotan ja eivät voi sietää eläintä. Sen nopeus ja touhukkuus pelottaa.

Oravan talvi on kiireinen
Oravan talvi on kiireistä ruuan ja lämpimän paikan etsintää

On tilanteita jolloin oravien läsnäolo ylittää ’rajan’. Niiden seuraaminen kauempaa voi olla mukavaa, mutta murheita on luvassa kun orava löytää tiensä ullakolle. Sillä on luultavammin pesän rakennus puuhat mielessään. Eristevillojen väliin on helppo kaivaa pallomainen pesä. Voi siinä rakentaessa jokunen sähköjohtokin mennä solmuun.

Tarkkaile ympäristöäsi

Miksi orava on kiinnostunut sinusta?

Mikäli oravista on ongelmaa, mitä asialle voi tehdä? Ensinnäkin voi miettiä syytä miksi orava viihtyy liian lähellä. Onko puutarhan lintulauta liian helppo ruokailupaikka? Vai is pihakuusi jonka oksalta pääsee helposti talon rakenteisiin. Päästäksesi eroon näistä vieraista, niin etteivät ne tule takaisin, on ympäristö ensin laitettava oravakuntoon. Muuta lintulauta sellaiseksi ettei orava pääse siihen laskeutumaan, tarkista talosi kolot ja reiät mistä orava pääsee sisään. Peitä reiät sopivalla esteellä tai verkolla. Muista että oravat ovat tehokkaita puremaan kaikkia materiaaleja.

Jos kuulet ullakolta rapinaa, on aika etsiä tikapuut ja ryhtyä toimeen. Oravan loukuttaminen onnistuu vähällä vaivalla. Hanki elävänä pyydystävä loukku ja vie se ullakolle. Ota taskulamppu mukaan ja valaise varsinkin nurkat ja savupiipun lähialueet. Pian sieltä nousee kaksi tupsukorvaa kurkkimaan.

Syötiksi voi laittaa maapähkinävoita – sitä orava ei voi vastustaa. Orava tulee hajun perässä kauempaakin kurkistamaan. Loukku ja syötti toimivat varmasti – älä unohda käydä katsomassa jo samana päivänä.

Orava on tuttu näky puistoissa ja pihoilla, mutta metsissä oravien määrä vähenee. Tähän on useita syitä, kuusen käpyjen satovaihtelusta ilmaston lämpenemiseen. Pyydystämäsi orava kannattaa siis siirtää toisaalle, mieluummin kuusimetsään. Loukkua voi käyttää kuljetuslaatikkona. Oravan saa rauhoitettua, kun loukun peittää matolla tms. Valitse paksut rukkastet ja kästittele loukkua varoen. Orava on hermostunut ja arvaamaton. Vapauta orava uuteen ympäristöönsä, kuusimetsään.